2008/08/03

Romania cu batic, sa nu o traga curentul european

Ma uitam la stiri pe ProTV, ceea ce nu am mai facut demult. Era un material din capitala. Sorin Oprescu pornise la picior in mahala, in sectorul 5, sa vada cum o mai duce lumea. Nu mi s-a parut nimic interesant pana nu au aparut in fata camerelor doua femei, care purtau batic si care se plangeau ca nu au apa, ca nu au canalizare, ca nu au una, ca nu au cealalta.

Prima reactie: le-am dat dreptate "doamnelor" din mahala. Oras european, capitala de stat european, si sa nu ai apa, sa mergi pe drum prafuit de tara, la doar cativa km de Casa Poporului! Cine a mai pomenit?! Imediat dupa acest material, cei de la ProTV au bagat o stire de la Cluj si Timisoara unde occidentul si-a intrat in drepturi cu terase sofisticate ocupate de turisti straini. Mi-a crescut sufletul de ardeleanca, dar dupa nici 5 minute de mandrie mai domoala, specifica noua ardelenilor (no, ase ma, v-am aratat cum tre' sa shie in Occident!), mi-am dat seama ca cel mai tare m-a deranjat baticul doamnelor.

Femeile alea, ca multi alti oameni pe care i-am vazut in Romania, chiar si in Clujul "occidental", sunt din alt timp si din alt film. Fonduri structurale peste fonduri structurale pot sa treaca peste tantile alea, campanii de informare si educare peste campanii, vizite peste vizite la mall-uri, Andreea Marin sau alte femei din reclame pot sa vina la ele, poate sa le bage si apa si sa le faca si drumul cu linie galbena pe mijloc, eu pun pariu ca nu o sa isi dea jos baticul nici in ruptul capului.

P.S. Am invatat eu mai demult, la un curs de istorie a mentalitatilor (a folosit si ala la ceva pana la urma) ca trebuie sa treaca vreo 40 de ani pana cand se schimba mentalitatea unei generatii. Si cica si Moise i-a plimbat pe evrei prin desert 40 de ani, ca sa ii vindece de mentalitatea de sclavi. Nu stiu daca m-am exprimat si am retinut bine, dar concluzia este ca trebuie sa avem rabdare si sa asteptam ca Romania sa isi dea jos baticul!

No comments: