2009/03/22

Ce se intampla, doctore? (partea a doua)

For the English version of this article, click here.

"The talks may seem high-minded and maybe even irrelevant to the person in the street: nothing could be farther from the truth. This summit has to start to lay a creative map for the world ahead.

Past economic collapses have one particularly unfortunate consequence - they often end in conflict, in war. It would be welcome if this time, human beings could crack that model."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7907780.stm

Da, v-ati prins, este vorba despre viitorul summit-ul G20 din Londra, din 2 aprilie, cel pe care eu il astept inca de la articolul "What's up doc?". Atunci eram foarte revoltata ca cei 20 de lideri mondiali nu se misca destul de repede si nici nu prea stiu ce sa faca si... asteapta.

Discutiile astea ale lor poate ca sunt irelevante pentru salariul meu si al celorlalti, dar mi-e teama ca cei 20 de lideri o sa uite de niste lucruri extrem de importante. Poate ati auzit de bancul ong-istilor cu acei copii aruncati in rau a carui morala era ca trebuie oprita acea persoana care arunca pruncii si nu sa tot sara cate un ong-ist dupa fiecare copil aruncat in rau, sa il salveze. Acum mi-e teama ca, in timp cei 20 de lideri cauta "ucigasul de copii" si gandesc strategii care sa impiedice alti oameni sa arunce copiii in rau, tot ei o sa uite de "copiii" care sunt deja in rau sau chiar de raul poluat. Adica o sa lase pe ultimul plan saracia globala care se adanceste, mediul care se murdareste tot mai tare, resursele care se scurg si nevoia de a "inventa" constant a omenirii.

Pe de alta parte, imi place atitudinea pe care o adopta, exact contrara crizei anilor '20-'30. Cel putin tarile UE vor sa lupte impotriva protectionismului si sustin ca criza trebuie rezolvata prin planuri globale bazate pe incredere si cooperare. Acum, pot sa spuna una si sa faca alta, desi nu prea cred ca au incotro si musai sa faca ceea ce spun.

SUA, Franta si tarile din Asia de Est nu prea sunt de acord si vor protectionism national si si-au cam facut de cap, daca nu ele ca tara, atunci companiile lor. Insa chiar daca acestea adopta o politica de protectie a economiilor nationale, cati consumatori "globali" vor alege sa cumpere un produs doar pentru ca asa ar incuraja economia nationala ??? Stiu ca nu e vorba doar de consum, ci si de productie, de importuri si exporturi, dar nu cred ca se mai poate pune stavila globalizarii, atata vreme cat aceasta a devenit extrem de accesibila la nivel individual, iar intermediarii - cei care ar putea initia regulile jocului - au disparut sau sunt pe cale de disparitie. Ce o sa faca? Ne taie Internetul? Ne confisca telefoanele? Opresc televiziunile? Distrug avioanele? Inchid granitele? Sau le scumpesc pe toate?

2 comments:

Anonymous said...

Hopaaaa. Casă nou. Ne place, arată mai bine ca cealaltă. ;)

Noi nu intrăm în G20. Ce zice Geoană? :))

Beudean said...

pai daca a venit primavara, trebuie sa schimb ceva, nu? pe mine nu reusesc, asa ca m-am legat de blog :D Nu, nu intram in G20, ca nu se retrage China :))))) Poate, poate ne-or accepta ca pe Rusia si va fi G20+Romania :))))) In visele noastre naive si ipocrite cu care prostim poporul!!! :)))