2008/09/23

E-revolutie sau e-comunism?

For the English version of this post click here

Cum ar fi fost comunismul in Romania daca am fi avut acces la Internet? Daca am fi fost conectati la lumea din afara tarii cum suntem acum? Ar fi fost interzis Internetul? Ar fi putut interzice Statul sa avem adrese de email pe yahoo? Sa chat-uim? Sa ne dam pe google? Sa ne uitam la ce nici nu ne putem imagina pe youtube? Sau sa scriem bloguri? Ce ar fi fost permis? Sau ar fi fost Internetul folosit ca unealta de manipulare? Am fi mituit pe unii si pe altii sa avem Internet, asa cum faceam sa facem rost de un salam mai bun sau de un telefon fix?

Am citit azi in FP (Foreign Policy) Romania, noul meu hobby in autobuz, un articol despre cultura pop care a invadat lumea islamica creand o lume a contrastelor puternice. Imaginile si textul spun destule si totusi nu deajuns. Articolul descrie destul de bine ceea ce preiau tinerii din tarile islamice din "cultura pop" a Occidentului, dar vorbeste foarte putin despre cum e posibil acest lucru si si mai putin despre cum a scapat conexiunea la Internet de sub cenzura. Sub un regim tiranic, si politic si religios, Iranul are una din cele mai mari comunitati de blogger-i din lume!

Dar poate ca Internetul nu e altceva decat o forma de a tine sub control masa asta intreaga de tineri. Inchipuiti-va ce ar putea face acesti tineri daca nu ar avea cu ce sa isi ocupe timpul, daca nu ar putea downloada muzica si filmele vestice, daca nu ar putea injura tiranii pe yahoo messenger, daca fetele nu ar putea sa apara pe webcamuri fara valuri etc. Poate ar avea timp si de o revolutie? Daca nu ar avea unde sa isi verse frustrarile si unde sa se bucure de libertate, poate ca totusi ar porni o revolutie! Stiu ca nu e asa usor cand dincolo de politica stau crezuri si credinte si mai stiu ca de lipsa unei revolte adevarate si de rasturnarea unei puteri nu e vinovat doar Internetul.

Credeti ca ar fi cazut regimul comunist in Romania daca am fi avut la dispozitie Internetul? Am fi putut fi amagiti cu o libertate, in mare masura, virtuala?

*Am dat peste FP Romania, cumparand Dilema care vorbea despre subiectele tabu in timpul comunismului. Am fost placut surprinsa sa gasesc, in varianta doua la pret de una, FP-ul. Nu stiam ca se publica si in Romania. V-o recomand.

1 comment:

Anonymous said...

1.Ştiu FP de multişor deja, e mişto. Păcat că nu mi-a mai căzut în mână.
2. Internet sub comunism? Cred că am fi fost cum e acu în China. Acces restricţionat. Până şi google a dat mâna cu guv chinez şi a pus umărul la restricţionat. Jurnaliştii acreditaţi la JO au văzut-o.
3. Nu cred că în lipsa internetului iranienii ar face o revoluţie. Pe de altă parte, accesul liber la cultura pop va avea consecinţe pe termen lung. Aia va fi revoluţia adevărată.