2007/12/21

Siguranta turnului Babel

Putine sunt filmele care reusesc/au reusit sa ma impresioneze. Babel e unul dintre ele. De ce? Pentru idee si pentru ca sincer nu stiu daca am prins ideea. Tocmai l-am vazut. Simte-te sigur acolo unde nu te crezi in siguranta si teme-te de lucrurile, locurile si oamenii care iti inspira incredere. Si asta e doar o parte din idee sau doar una din idei.

Copiii americani au fost in siguranta in "paradisul" din Mexic, dar au fost aproape de moarte pe taramul Statelor Unite. Mama lor, impuscata de un copil (nonterorist, dar rebel), stresata de gheata si de bolile din Maroc, e salvata de un veterinar arab ce o opereaza cu un ac nesterilizat. Si asta in timp ce "fratii" sai occidentali, care vorbesc limbi sofisticate si injura monoton, o parasesc pentru ca nu pot supravietui fara aer conditionat. Adolescenta surda din Tokyo este mai vulnerabila si trebuie sa se teama mai tare de ea insasi decat de prietenii ei drogati si de marele oras in care traieste. Guvernanta mexicana care s-a simtit 16 ani in siguranta in State si care si-a construit o noua viata crezand in visul, democratia si dreptatea americana e expulzata si se intoarce in mahalaua sa.

Pare clar. Dolarii nu pot cumpara umanitatea arabului, dar viata acestuia depinde de politica, de aceeasi politica de care depinde si viata celui pe care l-a impuscat si incearca sa-l salveze. Inocenta nu e atat de alba si nici destul de tanara.

Si totusi e confuz si uneori fara sens si poate chiar ilegal. Inca nu inteleg unele scene gratuite din film. De ce trebuie sa pui un copil arab/actor arab sa se masturbeze? De ce trebuie sa insinuezi incestul? Si de ce o faci doar cu o lume care crezi ca nu te va da in judecata? Doar sa se vanda filmul mai bine? Sau chiar ai un motiv care nu a reusit sa treaca de MINE? Sau ai vrut sa imi arati mie, spectatorului, ca problemele adolescentei sunt aceleasi in orice parte a lumii - fie ea desertul marocan, fie ea luminatul Tokyo? Stiam asta. De asta cred ca unele scene sunt gratuite si ca pe alocuri nu crezi in inteligenta mea ca spectator.

Totusi m-a impresionat siguranta turnului Babel, a lumii in care nu te cunoaste nimeni, a lumii in care esti mai de pret pentru ca esti diferit fata de ceilalti. Diversitatea (surzenia, cetatenia americana) te protejeaza in Mexic, Maroc sau Tokyo. In schimb, atunci cand esti la fel ca ceilalti esti in pericol... in State, in Maroc, in Mexic. Si daca credeti ca am fost confuza, vedeti filmul si apoi intoarceti-va la ce am scris.

No comments: