2009/09/05

“What’s your name soldier?”/ “No trust, no deal” cu Tarantino

For the English version of this article, click here.

Mai tineti minte bancul acela cu Titanic si Bruce Willis? Ce s-ar fi intamplat daca Bruce Willis ar fi jucat in Titanic? Ar fi salvat vaporul si oamenii si … adio poveste si istorie. Cam asa e si cu filmul lui Tarantino – Inglourious Basterds – o poanta cu scene bune, filmata bine, cu actori cu roluri scurte si “esentiale”. Razboiul se termina cu un an mai repede si in stilul lui Tarantino si al filmelor americane in care binele infrange si razbunarea se realizeaza inainte de “the end”.

Mi-a placut, desi nu pot spune ca nu m-am simtit un pic prost razand la bancul lui Tarantino. Cum pot sa rad de cruzimile din al doilea razboi mondial? Si ma intrebam ce or fi simtit germanii, evreii, vazand filmul acesta? Si oare razbunarea “dinte pentru dinte” nu e de condamnat?

Razbunarea? Pana la urma si evreica moare, intr-un fel e pedepsita pentru planul diabolic. In ceea ce priveste, suferinta evreilor, primul capitol o trateaza cu respect si surprinde perfect esenta lucrurilor si cruzimea evenimentelor, iar apoi aceasta coarda nu mai este atinsa. Apoi, filmul nu vorbeste de nemti, ci de nazisti, si oricum nemtii sunt prezentati ca niste persoane extrem de educate, care cel putin vorbesc mai multe limbi decat americanii. Iar cu americanii e ironic, dar reda caricatural si bine implicarea lor in sfarsitul celui de al doilea razboi mondial cand au venit si au curatat “rahatul” din Europa.

De fapt, toate personajele sunt niste caricaturi. Brad Pitt? Joaca bine, a inteles ca e vorba de o gluma si face bine pe nebunul. Si vorbeste italiana extraordinar! (Sigur ca da.)

M-am dat un pic si pe net si m-am uitat la criticile primite de film si unii zic ca Tarantino este intr-o pasa proasta, ca filmul nu are actiune, ca rolurile sunt prea scurte, ca unele lucruri, cum ar fi accentul de sudist al lui Brad Pitt, sunt exagerate si artificiale, ca schimba istoria, ca actorii europeni au primit roluri mici, ca e crud fara rost, dar totusi nu pana la capat s.a.m.d. Eu zic ca a fost un banc bine construit si ca trebuie privit doar din aceasta perspectiva si atat. Relaxati-va si aveti incredere in Tarantino.

3 comments:

Hudrea said...

"Îmi pare deja rău că trebuie să vă întreb dar...voi americanii mai vorbiţi vreo altă limbă în afară de engleză?" :))

Beudean said...

da, sunt savuroase si replica si scena. :)

Doru said...

L-am vazut si eu in sfarsit.... Apoi, clar e un Tarantino. Cam asa raman dupa aproape toate filmele lui... mai rad, ma mai ingrozesc si numar picaturile de sange mai ceva ca intr-un film cu Rambo. Dar pe total... o experienta interesanta :)