2009/02/09

Criza pe intelesul copiilor

For the English version of this article click here.

Mama este omul care are cele mai frumoase povesti de la locul de munca. Lucreaza intr-o gradinita. Ce auzi acolo, nu auzi niciunde. Dupa ultimele ei povesti cu personajele mele favorite (am eu cativa copii pe care ii recunosc pe strada numai din povestile lu' mama), criza economica nu numai ca loveste si unde nu te astepti, dar e si din ce in ce mai explicita - pe intelesul copiilor.

Inchipuiti-va un pusti ardelean de trei ani, ajuns dimineata la 7 la gradinita, cu tramvaiul, mai mult adormit decat treaz. Supararea lui trece dincolo de faptul ca tatal a trebuit sa vanda masina si acum vine cu tramvaiul: marea lui problema este bugetul national al Romaniei.

Plimbandu-se de la un capat la altul al salii, gesticuland precum un om mare intra in vorba cu mama: "Angelă, nu stiu ce fac astia cu bugetul, ca nu mai maresc odata salariile. O inghetat tat. Si tata nu vindea masina, daca stia ca ne-om descurca asa de greu. Si eu am acasa un tractor. Da' s-au gatat bateriile. Mi-o zis mama ca nu sunt bani. Si iti dai seama ca imi trebuie nu una, ca doua baterii!"

Explicatii: parintii sunt bugetari si asteapta/spera ca odata cu bugetul se maresc salariile. Si atunci pustiul trage concluzia ca daca bugetul iese pe teava, are si el baterii pentru tractor si poate veni cu masina la gradinita.

Dupa cateva zile, adica azi, subiectul este reluat de acelasi pusti. Intra ingrijitoarea in sala, iar cel mic intreaba: "N-ai vazut nimic la stiri? Ce fac astia cu bugetul?"

In aceeasi zi, la aceeasi gradinita, de grija bugetului sau a altor jocuri si jucarii de criza, copiii nu au somn si, in lipsa educatoarei, in varful paturilor de pitici din Alba-ca-Zapada, fac sedinta.

6 comments:

PEnTRuOM-V said...

aşa îmi vine să râd de criză:)) minunat puiul de ardelean

Beudean said...

si mie imi vine sa rad, dar parca nu e rasul meu cand vad ca ma ajunge din urma :D

Anonymous said...

Nici o grija, totu-i sub control. ;)

Beudean said...

ok, te cred pe cuvant ca intotdeauna. deci sa nu ma dezamagesti :))

Anonymous said...

Asta-mi aduce aminte de nepoata-mea, care atunci cand fratele meu si cumnata mea discutau mai aprins despre bani, s-a dus la ea in camera si si-a adus colectia de monede de 50 de bani. Habar nu am de ce era asa pasionata de monedele alea :). In fine, le-a luat si le-a varsat in mijlocul camerei, intre cei doi adulti... si le-a zis: "Nu va mai certati pentru bani, am eu destui! Va las sa va alegeti o moneda dintre astea... pe oricare vreti voi!" ... Si pentru cunoscatori ;)... de aici a pornit "Superman, Spider-man sau Batman"

Beudean said...

eu sunt o cunoscatoare :)) stiu si scenariul si povestea cu nepoata. ;) sunt geniali copiii astia! mai bine i-am lasa, asa un pic, sa conduca ei lumea asta.