2008/09/23

E-revolutie sau e-comunism?

For the English version of this post click here

Cum ar fi fost comunismul in Romania daca am fi avut acces la Internet? Daca am fi fost conectati la lumea din afara tarii cum suntem acum? Ar fi fost interzis Internetul? Ar fi putut interzice Statul sa avem adrese de email pe yahoo? Sa chat-uim? Sa ne dam pe google? Sa ne uitam la ce nici nu ne putem imagina pe youtube? Sau sa scriem bloguri? Ce ar fi fost permis? Sau ar fi fost Internetul folosit ca unealta de manipulare? Am fi mituit pe unii si pe altii sa avem Internet, asa cum faceam sa facem rost de un salam mai bun sau de un telefon fix?

Am citit azi in FP (Foreign Policy) Romania, noul meu hobby in autobuz, un articol despre cultura pop care a invadat lumea islamica creand o lume a contrastelor puternice. Imaginile si textul spun destule si totusi nu deajuns. Articolul descrie destul de bine ceea ce preiau tinerii din tarile islamice din "cultura pop" a Occidentului, dar vorbeste foarte putin despre cum e posibil acest lucru si si mai putin despre cum a scapat conexiunea la Internet de sub cenzura. Sub un regim tiranic, si politic si religios, Iranul are una din cele mai mari comunitati de blogger-i din lume!

Dar poate ca Internetul nu e altceva decat o forma de a tine sub control masa asta intreaga de tineri. Inchipuiti-va ce ar putea face acesti tineri daca nu ar avea cu ce sa isi ocupe timpul, daca nu ar putea downloada muzica si filmele vestice, daca nu ar putea injura tiranii pe yahoo messenger, daca fetele nu ar putea sa apara pe webcamuri fara valuri etc. Poate ar avea timp si de o revolutie? Daca nu ar avea unde sa isi verse frustrarile si unde sa se bucure de libertate, poate ca totusi ar porni o revolutie! Stiu ca nu e asa usor cand dincolo de politica stau crezuri si credinte si mai stiu ca de lipsa unei revolte adevarate si de rasturnarea unei puteri nu e vinovat doar Internetul.

Credeti ca ar fi cazut regimul comunist in Romania daca am fi avut la dispozitie Internetul? Am fi putut fi amagiti cu o libertate, in mare masura, virtuala?

*Am dat peste FP Romania, cumparand Dilema care vorbea despre subiectele tabu in timpul comunismului. Am fost placut surprinsa sa gasesc, in varianta doua la pret de una, FP-ul. Nu stiam ca se publica si in Romania. V-o recomand.

E-revolution or e-communism?

How would the communism have been in Romania if we had had access to Internet? If we had been connected to the whole world like we are now? Would the Internet had been prohibited? Could the State have prohibited us to have yahoo email addresses? Or to chat? Or to search on google? Or to watch whatever we want on youtube? Or to write on blogs? What would have been allowed? Would the Internet have been used as a manipulation tool? Would we have bribed in order to get Internet access, like we did before for better salami or for a home phone?

I have read today in FP (Foreign Policy) Romania, my new hobby on the bus, an article about the pop culture which conquered the Islam world and built a world of contrasts. The pictures and the text say a lot, but not enough. The article speaks quite well about what the Islamic youths "borrow" and "learn" from the Western pop culture, but it doesn't speak enough about how all these are possible and about how the Internet succeeded to escape from the dictatorship's control. Even if it's a dictatorship, talking from a political and a religious point of view, Iran has one of the largest communities of bloggers in the world!

But maybe the Internet is just a tool used to keep this huge mass of young people under control. Imagine what these "kids" might do if they did not have something to do after work or school, if they could not download the Western music and movies, if they could not curse the dictators on YM, or if the girls could not show their faces on webcams? They might have some time for a revolution. If they did not have where to express their frustrations or where to get some freedom, they might start a revolution! I know that it is not so easy to start one, especially when the religion stays behind the politics, and I also know that the Internet cannot carry all the responsibility for the lack of a real revolt.

What do you think? Would we have had an anti-communist revolution if we had had access to Internet? Could we have been cheated with some virtual freedom?

2008/09/21

DOLINA

DOLINA e un film caruia i-am uitat sfarsitul, desi l-am vazut doar ieri. Bine, recunosc. Mi l-am amintit dupa vreo 20 de minute de rememorat si retrait filmul. Daca nu iesea imaginea de final din cutiuta, l-as fi sunat pe Cristi sa il intreb cum s-a terminat.

Am intrat la film dupa ce m-am uitat lung la un afis-tablou ce aducea a un El Greco reinviat si avea un text care imi spunea ca o sa fie vorba despre post-comunismul din Ungaria. De fapt, textul nu era foarte clar, dar avea niste cuvinte cheie care m-au facut sa cred ca e vorba despre perioada post-comunista: "tranzitie", "burghez din Vest" si mai era unul, pe care nu mi-l aduc aminte, dar oricum semana cu romanescul "coruptie".

Filmul, vorba lui Cristi, a fost o metafora a unui regim totalitar, dar sigur nu a fost ceea ce ne asteptam noi sa fie si, la final, am zis doar ca a fost un film foarte ciudat. Si poate am uitat povestea (mai precis finalul ei) tocmai pentru ca imaginea si detaliile au fost mult mai importante, cel putin, mai dezvoltate. Fiecare cadru era un tablou de pus pe perete. Un oras prafuit, alb si crem, cu o apa rosie adunata in lacuri statute, cu sute de preoti militari imbracati intr-un albastru marin sters, iar in centrul actiunii e un coafor roz, blond, alb, rosu. Fiecare fata e extrem de expresiva. Puteai sa faci o expozitie intreaga de portrete (zeci!).

Am uitat povestea poate si din cauza dialogului cam prost. Sau a fost tradus prost (n-am putut verifica decat putine cuvinte, ca filmul era in maghiara). Ca sa spun totusi un pic din poveste, Dolina face parte din numele orasului Bogdansky...(something) Dolina care e controlat de preoti militari. Intri ca si turist, te jupuiesc de tot ce ai si apoi nu mai poti iesi decat daca ai multi bani ca sa poti corupe sau daca ai curajul sa fugi peste munti sau prin apa rece a unui rau care si-a mutat albia ca sa iti faca tie in ciuda. Povestea e mult mai complicata si include frati, tati, arhimandriti, lesbianism, tuberculoza, iubire, onoare, cadavre care trebuie exhumate, caini si un fel de pre-rockeri jandarmi. Nu va ingroziti, ca nu e chiar asa dramatic si m-am trezit de multe ori razand, ca la o comedie absurda!

Si si mai absurd... m-am tot gandit si inca tot nu sunt sigura daca actiunea avea loc acum in anii '90 sau 2000. Sunt foarte putine indicii: un telefon modern si o masina de teren care apar din lumea de dincolo de Dolina, dar in Dolina nu se stie in ce timp esti.

2008/09/09

Love till you hate

Know that we all fall down / Love till you hate / Strong till you break / Know that we all fall down

listen to it on high volume!